Rezerwacje:
+48 600 415 711
info@dworekarkadia.pl
Dworek Arkadia
Piotrowice 94 B
23-107 Strzyżewice
O restauracji
  • O restauracji
  • Wirtualny spacer
  • Park
  • Kontakt
Noclegi
Galeria
Informacje
  • Układ sal
  • Księga gości
  • Aktualności
Eventy
  • Wesela - Sale
  • Komunie, chrzciny
  • Imprezy firmowe
  • Sale konferencyjne
  • Usługi cateringowe
  • Studniówki
  • Ślub
Kontakt

Przyjęcia okolicznościowe - rodzaje

Przyjęcia okolicznościowe - rodzaje



Przyjęcia okolicznościowe inaczej imprezy okolicznościowe to usługi świadczone przez firmy gastronomiczne. Muszę one sprostać wymaganiom nie tylko zleceniodawców, lecz także wszystkich gości. Z tego powodu wszystkie przyjęcia muszą być zorganizowane wedle reguł, które je definiują i przygotowane zgodnie z wolą organizatorów.

Czym jest przyjęcie?

Zgodnie z definicją przyjęcie to uroczysty posiłek specjalnie zorganizowany dla zaproszonych gości, który zazwyczaj ma na celu uświetnienie wydarzeń bądź okoliczności ważnych dla życia rodziny, firmy czy przyjaciół. Większe przyjęcia nazwać można biesiadami, ucztami lub bankietami.

Rodzaje przyjęć okolicznościowych

Podstawowy podział przyjęć okolicznościowych na rodzaje zakłada, że istnieją trzy główne typy takich imprez i są to:

• przyjęcia w formie siedzącej, czyli tak zwane bankiety zasiadane,

• przyjęcia w formie stojącej, czyli bankiety angielskie

• przyjęcia mieszane, czyli bankiety amerykańskie.

Bankiety zasiadane

Do bankietów zasiadanych zaliczają się śniadania (lunche), obiady i kolacje. Obowiązują na nich stroje wizytowe. Organizowane są przy okazji:

• wystaw,

• jubileuszów,

• otwarcia targów,

• wesel.

Na takiego rodzaju przyjęciach oczekuje się, że personel i obsługa przygotuję odpowiedni sprzęt, zaplanuję właściwą formę obsługi, dopasuję wystarczająco duże pomieszczenie dla danej liczby zaproszonych osób, opracują plan imprezy okolicznościowej oraz dobiorą stosowne potrawy i napoje i podadzą je w odpowiedni sposób. Bankiety zasiadane posiadają zazwyczaj bogaty wystrój.

Bankiety stojące

Przyjęcia odbywające się na stojąco to:

• coctail party,

• lampka wina,

• garden party,

• przyjęcie bufetowe.

Bankiet stojący to przyjęcie, na którym charakterystyczne są stoły bufetowe. Organizuje się je z okazji pożegnania (lub powitania) delegacji czy na przykład z okazji świąt. Bankiety angielskie nie wymagają od obsługi tak wiele wysiłku jak bankiety siedzące, gdyż są prostsze w przygotowaniu, a obecni goście praktycznie obsługują się sami. Kelnerzy zajmują się jedynie podawaniem napojów i alkoholu. Menu na stole będącym głównym punktem przyjęcia jest różnorodne. Znajduje się na nim wiele różnych przekąsek, nie występują dania gorące. Na takiego rodzaju przyjęciach obowiązuje strój wieczorowy.

Poniżej przedstawiamy omówienie kilku z bankietów stojących:

Aperitif

Aperitif to samodzielne przyjęcie, które może być wprowadzeniem do innej imprezy okolicznościowej (zazwyczaj bankietu zasiadanego) lub zakończeniem na przykład konferencji prasowej. Czas trwania aperitifu jest z reguły krótki i wynosi od 15 do 30 minut. Menu wygląda następująco: podaje się przekąski w postaci paluszków orzeszków i tym podobnych produktów oraz zarówno napoje bezalkoholowe, jak i oryginalne aperitify czy koktajle.

Lampka wina

Przyjęcie okolicznościowe zwane lampką wina znane jest jako toast. Według definicji powinno odbywać się między 12:00 a 13:00. Rola osoby, która wita i żegna gości, jest przypisana gospodarzowi. Takie przyjęcia przygotowuję się z okazji otwarcia wystaw czy targów, podpisania ważnych umów lub innych sukcesów, które zleceniodawca chce uczcić. Spotkaniu towarzyszą napoje alkoholowe i bezalkoholowe oraz maksymalnie dwie przekąski.

powrót