Wybór menu weselnego stanowi dla wielu par nie lada wyzwanie. Każdy chce zadowolić gości i sprawić, by dzień ślubu był wyjątkowy, udany i niezapomniany. Lepiej postawić na tradycyjne, dobrze znane wszystkim smaki, czy może zaskoczyć najbliższych nowoczesnymi potrawami? W naszym artykule podpowiemy, na co zwrócić uwagę, by skomponować idealne menu weselne, które zachwyci wszystkich zaproszonych gości — bez względu na ich wiek i upodobania kulinarne. Sprawdź nasze porady!
Preferencje kulinarne gości weselnych
W pierwszej kolejności warto przeprowadzić wstępną analizę listy zaproszonych gości, wśród których mogą znaleźć się osoby w różnym wieku, o odmiennych upodobaniach kulinarnych czy z określonymi wymaganiami dietetycznymi. W tym celu można stworzyć specjalną ankietę, którą warto dołączyć do zaproszeń weselnych lub po prostu przeprowadzić krótką rozmowę z bliskimi na temat ich preferencji smakowych, wymagań dietetycznych oraz ewentualnych alergii i nietolerancji pokarmowych. Takie informacje pozwolą lepiej zrozumieć oczekiwania i potrzeby gości oraz uniknąć niezręcznych sytuacji. To podejście świadczące o trosce i chęci zadbania o zadowolenie gości, które z pewnością zostanie docenione i dostrzeżone przez najbliższych.
Zróżnicowane menu
Jeśli chcesz zadowolić podniebienie każdego gościa postaw na zróżnicowane menu weselne, w którym znajdą się zarówno tradycyjne dania, jak i nowoczesne propozycje. Obecnie niemal standardem jest już serwowanie potraw mięsnych i bezmięsnych jednocześnie. Nikogo nie dziwią również dania bezglutenowe czy bezlaktozowe, które są ukłonem w stronę osób z nietolerancjami pokarmowymi.
Możesz postawić na klasyczne menu składające się z kilku pozycji (zupy, dania głównego, przekąsek, deseru i ciepłych dań), które jest serwowane prosto do stolików przez obsługę lub pójść za aktualnymi trendami, w których menu przyjmuje formę np. bufetu czy stacji kulinarnych. Ponadto nie zapomnij o najmłodszych gościach! Warto przygotować specjalne menu dla dzieci.
Harmonogram serwowania posiłków
Przyjęcie weselne trwa zwykle cały dzień i część nocy, dlatego warto odpowiednio zaplanować podawanie kolejnych dań, w taki sposób, aby goście nie czuli się głodni i nie byli też zbytnio przejedzeni. Ciekawym pomysłem jest umieszczenie na stolikach weselnego menu wraz z harmonogramem podania kolejnych pozycji, dzięki czemu goście wiedzą, kiedy spodziewać się kolejnego posiłku.
Napoje
W weselnym menu nie może oczywiście zabraknąć napojów bezalkoholowych i/lub alkoholowych — zgodnie z preferencjami pary młodej. Warto zadbać o szeroki wybór napojów zimnych — soków, lemoniad, koktajli, wody gazowanej i niegazowanej, a także napojów gorących, czyli różnorodnych kaw i herbat. Napoje powinny być dostępne dla gości przez cały czas, dlatego warto pomyśleć o specjalnej stacji, gdzie można zamówić ulubioną kawę, m.in. espresso, latte lub cappuccino czy aromatyczną herbatę — nie tylko tradycyjną z cytryną, ale także zieloną, czerwoną czy ziołową.
Podsumowanie
Podczas tworzenia menu weselnego warto być elastycznym i otwartym na potrzeby zaproszonych gości. Najlepiej skorzystać z doradztwa doświadczonych kucharzy i kelnerów, którzy pomogą w sporządzeniu idealnego menu oraz zadbają o profesjonalną obsługę przyjęcia. Z pewnością trudno jest trafić w gusta każdego z gości, jednak odpowiednie podejście i zainteresowanie, a także różnorodność serwowanych potraw z pewnością zostaną zauważone i docenione przez Twoich najbliższych, którzy będą miło wspominać ten wyjątkowy dzień.