Czym jest catering?
Catering to słowo, które pochodzi z języka angielskiego i oznacza usługę polegającą na dostarczaniu przygotowanych dań na zamówienie bądź na zorganizowane eventy czy przyjęcia takie jak bankiety, konferencje, wesela, jubileusze czy wydarzenia kulturalne lub firmowe. Usługi cateringowe to także zapewnianie wyżywienia dzieciom w szkołach, pracownikom w zakładach i w innych miejscach, gdzie znajdują się stołówki. Pierwotnie catering dotyczył wyłącznie serwowania posiłków pasażerom samolotów. Obecnie słowo rozszerzyło swoje znaczenie, gdyż nierzadko dotyczy także usług organizacyjnych i logistycznych. Jest tak na przykład w przypadku cateringów okolicznościowych na wesela. Jak wiadomo, taki catering to znacznie więcej niż przygotowanie posiłków.
Istnieją dwa główne rodzaje cateringów ze względu na sposób przygotowania, transportu i podania dań. A są to:
• Catering linii gorącej
• Catering linii zimnej.
Catering linii gorącej
Catering linii gorącej polega na zapewnieniu niezmiennej temperatury posiłków (musi wynosić ona więcej niż 65 stopni) przez wszystkie etapy związane z usługą. Oznacza to, że temperatura potrawy będzie taka sama po przygotowaniu dania, podczas jego transportu oraz przy porcjowaniu i wydawaniu do spożycia. Dopiero wtedy nastąpi schłodzenie tak, by potrawę można było zjeść. Celem takich działań jest ograniczenie rozwoju drobnoustrojów zawartych w żywności. Rozwiązanie nie jest jednak bez wad – przechowywanie posiłków w tak wysokich temperaturach wiąże się z utratą witamin i innych wartości odżywczych. Aby metoda była efektywna, należy nieustannie monitorować parametry temperatury i czasu podczas każdego etapu.
Catering linii zimnej
Catering linii zimnej to kolejna metoda dostarczania żywności. Przeprowadza się ją w następujący sposób: po przygotowaniu dania schładza się je do temperatury 10 stopni, tuż przed transportem ponownie obniża się temperaturę do 4 stopni Celsjusza i w takich warunkach przewozi do klienta. Zanim posiłek zostanie podany, należy podgrzać go tak, by jego temperatura wewnętrzna wynosiła 75 stopni. Na koniec pożywienie jest schładzane do optymalnej temperatury spożycia.
Rodzaje cateringu
Catering można podzielić nie tylko ze względu na powyższe aspekty. Inne rodzaje cateringu to:
• catering masowy – dotyczy tak zwanych barów szybkiej obsługi oraz popularnych restauracji, które oferują zazwyczaj dania typu fast-food: hot dogi, hamburgery, zapiekanki, frytki itp. Obejmuje podawanie posiłków na zewnątrz, na przykład podczas festiwali czy innych wydarzeń plenerowych oraz serwowanie dań w lokalach
• catering tradycyjny – zwany inaczej eventowym, polega na klasycznym przygotowaniu i dostarczaniu żywności połączonym z obsługą imprez okolicznościowych. Taki rodzaj cateringu śmiało można porównać do kompleksowej usługi gastronomicznej
• catering franczyzowy – działa na zasadzie franczyzy – jest to jeden z rodzajów działalności gospodarczej polegający na udzielaniu firmie cateringowej prawa do korzystania ze standardów obsługi i znaku handlowego organizatora sieci w zamian za wynagrodzenie pieniężne.