Usługi gastronomiczne a VAT
Usługi gastronomiczne a VAT

Czym różnią się usługi gastronomiczne od usług cateringowych?
Usługi cateringowe i usługi gastronomiczne wydają się bardzo podobne. W końcu obie dotyczą dostarczania posiłków. Czym więc się różnią i dlaczego jednej z tych usług nie przysługuje prawo do odliczenia podatku VAT? Różnice stanowi miejsce, w którym wykonywane są usługi. Usługa gastronomiczna dotyczy przygotowania i serwowania dań w tym samym miejscu, w którym są one przyrządzane. Takim miejscem jest na przykład restauracja. Usługa cateringowa nie jest zatem tym samym, co usługa gastronomiczna. Wynika to bezpośrednio z regulacji unijnych. Ich treść zawiera informację, że usługa cateringowa dotyczy: dostarczania napojów i żywności, które są przeznaczone do spożywania przez ludzi oraz dostarczania usług mających za zadanie umożliwienie spożycia ich natychmiast. Co to oznacza? Usługa cateringowa to przygotowanie pożywienia i dostarczanie ich do klienta - usługa świadczona jest nie w lokalu usługodawcy, lecz poza nim - na przykład w domu zamawiającego.
Która z usług nie daje prawa do odliczenia podatku VAT?
Nie wszystkie usługi, a raczej czynności zawarte w definicji danej usługi pozwalają na odliczenie podatku VAT. Zdarza się, że określone czynności sprawiają, że nabywca nie może tego zrobić. Tak jest też w przypadku usługi gastronomicznej. Tak, jak wspominaliśmy w poprzednim akapicie, gdy posiłek podawany jest w miejscu jego przyrządzenia mamy do czynienia z usługą gastronomiczną. Niestety, od takich usług nie można odliczyć VAT-u. Wynika to z art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o podatku VAT.
Usługi cateringowe a VAT
Jak ustaliliśmy wcześniej, usługi cateringowe nie należą do tej samej grupy, co usługi gastronomiczne. Z tego powodu wyjątek o nieodliczaniu podatku VAT od usługi w tym przypadku nie obowiązuje. Usługodawca oferujący catering ma pełne prawo do odliczenia podatku VAT. Informację tę potwierdza interpretacja podatkowa Dyrektora Izby Skarbowej w Łodzi (IPTPP2/443-7/14-4/JN z dnia 19 marca 2014 r.): “(...) W powołanym przepisie art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy wyłączającym prawo do odliczenia podatku naliczonego, ustawodawca wymienił usługi noclegowe oraz gastronomiczne, tym samym nie zostało wykluczone prawo do obniżenia podatku należnego o podatek naliczony z tytułu zakupu usług cateringowych. (...)”
Co to oznacza w praktyce?
W praktyce, będąc w roli podatnika, należy wiedzieć, czy oferowana usługa należy do usług cateringowych, czy usług gastronomicznych. Odpowiednia kategoryzacja wygeneruje prawo (lub jego brak) do odliczenia podatku VAT. Dobrze jest także wiedzieć, że posiadając tak zwaną usługę kompleksową, która wśród innych zawiera usługę gastronomiczną, nie jest się pozbawionym prawa do odliczenia VAT-u od całości nabywanej usługi.