Jak działa catering?
Jak działa catering?

Usługa cateringowa - jak wygląda?
Czego właściwie możemy się spodziewać, składając zamówienie na usługę cateringową obejmującą nie tylko przygotowanie jedzenia, lecz także organizację sali przyjęcia? Otóż z reguły proces rozpoczyna się od przyjazdu ekipy cateringowej na miejsce imprezy kilka godzin wcześniej (czasem nawet z samego rana, jeśli event jest większy). Pracownicy przygotowują salę, odpowiednio rozstawiają stoliki, odpowiednio rozkładają zastawę stołową oraz napoje i przekąski. Gdy goście przybywają, wszystko jest przygotowane. Przez najbliższe kilka godzin firma cateringowa ma za zadanie sprawić, by zabawa była jak najlepsza, a przybyli goście najedzeni i zadowoleni. Kelnerzy służą więc nieustanną pomocą, dbając, by nikomu nic nie brakowało, serwując kawę i herbatę oraz oczywiście, przynosząc ciepłe dania do stolików i zabierając talerze po jedzeniu. Kucharze również są w tym czasie bardzo zajęci, gdyż ich zadaniem jest przygotowanie kilku gorących dań dla wszystkich gości. Zazwyczaj takie potrawy podawane są co około 2 godziny, więc ich wykonawcy nie mogą próżnować. Po skończonym przyjęciu często goście dostają pudełka wypełnione ciastami - przygotowanie ich także należy do obowiązków ekipy cateringowej. Na koniec firma ma za zadanie posprzątać salę tak, by wyglądała jak przed przyjęciem.
Czy warto zdecydować się na usługę cateringową?
Catering to niewątpliwie ogromna oszczędność czasu. Zwłaszcza jeśli planujemy większą imprezę taką jak jubileusz, chrzest, komunia czy wesele. Przygotowanie miejsca i posiłków dla dużej liczby gości przysporzyłoby wiele kłopotów. Dlatego warto skorzystać z cateringu. Ponadto usługa cateringowa to gwarancja komfortu i zadowolenia gości i… nas samych. W końcu pracownicy załatwią za nas niemalże wszystko i będą czuwać nad prawidłowym przebiegiem imprezy, a my będziemy mogli spokojnie, bez stresu uczestniczyć w przyjęciu i cieszyć się obecnością rodziny i przyjaciół. Do wad rozwiązania należy cena. Niestety kwota jest z reguły sporo wyższa niż ta, którą wydalibyśmy na samodzielną organizację. Decyzja należy do nas.
Czy catering jest zdrowy?
Obecnie usługi cateringowe świadczone są na wysokim poziomie. Firmy nie mogą sobie pozwolić na słabej jakości produkty czy dania, gdyż w takim wypadku szybko straciłyby klientów. Przedsiębiorstwa stawiają więc na jakość. Kupowane produkty są świeże i odpowiednio wybrane. Wykonujący potrawy kucharze są odpowiednio przeszkoleni - posiadają wykształcenie i doświadczenie w branży. Każdy z nich musi posiadać książeczkę sanitarno-epidemiologiczną. Firmy zobowiązane są do świadczenia usług, które nie szkodzą klientom. Oczywiście, zdarzają się przedsiębiorstwa, które na rzecz kosztów obniżają swoje standardy. Skąd więc mieć pewność, że usługi firmy będą takie, jakich oczekujemy? Z pomocą przychodzi internet i opinie klientów. Warto je sprawdzić przed zamówieniem cateringu.